Dieta dla pacjentów po zawale serca:
– Posiłki spożywaj o regularnych porach. Przerwy pomiędzy posiłkami nie powinny być dłuższe niż 4h.
– Staraj się „nie podjadać” między głównymi posiłkami.
– Ostatni posiłek spożyj około 3-4 h przed wypoczynkiem nocnym.
– Posiłki konsumuj powoli w pozytywnej atmosferze.
– Przynajmniej trzy razy dziennie spożywaj warzywa i owoce.
– Unikaj nadmiaru soli w diecie. Zastąp ją ziołami i naturalnymi przyprawami.
– Ogranicz posiłki duszone i smażone na poczet pieczonych w piekarniku i gotowanych na parze.
– Produkty bogate w tłuszcze zwierzęce zamień na produkty bogate w tłuszcze roślinne.
– Pij wodę mineralną z niską zawartością sodu.
– Ogranicz spożycie cukrów.
Zalecenia dietetyczne w cukrzycy typu 2
Cukrzyca typu 2 jest określana jako choroba metaboliczna. Według statystyk w Polsce na cukrzycę choruje około 3 miliony osób, gdzie 90% dotyczy cukrzycy typu 2. Schorzenie to charakteryzuje się zwiększonym poziomem glukozy we krwi oraz insulinoopornością. Jest to spowodowane tym, że występujące w trzustce komórki beta, których głównym zadaniem jest produkowanie insuliny działają nieprawidłowo, czyli wytwarzają insulinę, ale w ilościach które są niewystarczające. Dlatego też w cukrzycy typu 2 niebagatelne znaczenie ma dietoterapia.
Zalecenia dietetyczne w cukrzycy typu 2:
- Posiłki spożywaj w regularnych odstępach czasu, najlepiej co ok. 4 godziny. Ostatni posiłek staraj się spożywać najpóźniej 2-3 godziny przed snem.
- Unikaj podjadania pomiędzy posiłkami.
- Wybieraj produkty o niskim, rzadziej średnim indeksie glikemicznym.
- Unikaj produktów będących źródłem łatwo przyswajalnych węglowodanów, będą to np. cukier, syrop glukozowo-fruktozowy, miód, jasne pieczywo, suszone owoce, słodkie napoje, przetwory mleczne z dodatkiem cukru (jogurty owocowe).
- Zamiast cukru możesz korzystać ze słodzików, takich jak erytrytol, ksylitol czy stewia. Pamiętaj, że powinieneś stosować w ilościach podanych przez producenta.
- Głównym źródłem węglowodanów w diecie powinny być pełnoziarniste produkty zbożowe (ryż brązowy, kasze, pieczywo razowe).
- Każdego dnia spożywaj różnokolorowe warzywa, najlepiej w postaci surowej lub ugotowanej na półtwardo.
- Owoce spożywaj w mniejszych ilościach, gdyż zawierają więcej cukrów prostych. Najlepszym wyborem będą owoce jagodowe, np. borówka amerykańska, jagody, maliny, jeżyny, truskawki. Staraj się łączyć je ze źródłem białka (np. jogurt naturalny, twaróg) oraz źródłem tłuszczu (np. orzechy, pestki, nasiona, masło orzechowe bez dodatku cukru).
- Unikaj żywności wysoko przetworzonej, np. wyrobów garmażeryjnych, słodkich oraz słonych przekąsek, żywności typu fast-food, itd.
- Ogranicz spożycie tłuszczów nasyconych, będą to np. tłuste gatunki mięs, smalec, śmietana. Zalecane są przede wszystkim oleje roślinne (oliwa, olej rzepakowy), orzechy, nasiona, pestki, tłuste ryby, czyli produkty będące źródłem tłuszczów nienasyconych.
- Ogranicz spożycie soli do poniżej 5 g/dobę. Zamiast soli możesz korzystać z innych przypraw oraz ziół, np. oregano, pieprz, bazylia, zioła prowansalskie.
- Dozwolonymi technikami kulinarnymi będzie między innymi: gotowanie, gotowanie na parze, pieczenie, duszenie bez wstępnego obsmażania.
- Zadbaj o odpowiednie nawodnienie. Każdego dnia staraj się wypijać około 2 l płynów. Najlepszym wyborem będzie woda, herbaty bez dodatku cukru. Unikaj wody smakowej, soków owocowych, napojów gazowanych.
- Ogranicz spożycie alkoholu
- Zadbaj o regularną aktywność fizyczną, minimum 30 minut każdego dnia. Wybierz taką aktywność, którą lubisz. Pamiętaj także, że proste czynności fizyczne, takie jak np. wchodzenie po schodach, spacer, zabawa z dzieckiem także przynoszą wiele korzyści zdrowotnych
Na koniec mała wskazówka dotycząca spożywania posiłków.
Posiłek zacznij od spożycia warzyw, następnie zjedz produkty będące źródłem białka i tłuszczu, a na sam koniec zjedz produkty węglowodanowe. Posiłek spożyty w takiej kolejności będzie pomocny w utrzymaniu niższego poziomu glikemii poposiłkowej niż w przypadku zjedzenia węglowodanów na początku spożywania posiłku
- Mgr Magdalena Ber – Bargieł – dietetyk
poniedziałek – czwartek; - Tech. Katarzyna Borek – dietetyk
poniedziałek – piątek; - Lic. Filip Nowak – dietetyk
poniedziałek – piątek;
Poradnia Dietetyczna – wizyty komercyjne po wcześniejszym ustaleniu terminu w rejestracji.